Parkeerregels nieuwbouw versoepeld

Ingezonden door Albert Simonis, 

Loman Leefmans, Leidsch Dagblad, 29 april 2019
Geen vergunning voor bewoners van nieuwbouw
LEIDEN De bestaande Leidse parkeerregels en -normen gaan later dit jaar op de schop. Om bouwplannen die nu actueel zijn niet te frustreren, beweert de gemeente, worden nu alvast enkele parkeervoorschriften overboord gezet. Daardoor hoeven bouwers niet meer bij elke woning of appartement ook voor een (inpandig) parkeervak te zorgen. ’Want ruimte is schaars’, zo staat in een brief aan de gemeenteraad.

Projectontwikkelaars, woningcorporaties en onderwijsinstellingen hebben het er in toenemende mate moeilijk mee. Bij elk bouwplan dat ze voor ogen hebben, moet ook een forse schare aan parkeerplaatsen worden geregeld. De norm ligt op 1,3 per huishouden en aangezien de ruimte beperkt is, moeten er peperdure parkeergarages of -plaatsen voor worden aangelegd.

Het Leidse college van D66, GroenLinks en PvdA wil af van die norm. Want het verplicht zorgen voor dertien parkeervakken op elke tien huizen belemmert de vurig gewenste bouw van duizenden extra woningen. Bovendien prefereert het stadsbestuur nadrukkelijk de fiets en het openbaar vervoer.

Vooruitlopend op de parkeernormwijzigingen later dit jaar, stellen burgemeester en wethouders voor om daar nu alvast een voorschot op te nemen. Onder enkele strikte voorwaarden mogen bouwers en aannemers veel kleinere parkeerplaatsen of -garages aanleggen bij hun nieuwe complexen.
Gratis

Om ervoor te zorgen dat het vervolgens in de directe omgeving van nieuwe appartementen niet extra vol komt te staan met auto’s, krijgen de bewoners in de nieuwbouw geen parkeervergunning. Dat wordt ze bij aankoop of verhuur ook verteld.

In het voorstel staat verder dat het alleen gaat om bouwprojecten die binnen een afstand van 500 meter liggen van de buitenwijken, waar parkeren gratis is. En de nieuwbouw moet wel voldoende parkeerplaatsen hebben voor bezoekers.

Twee gebieden worden nu al als proeftuin aangewezen. Dat is op de eerste plaats de Lammenschansdriehoek waar veel studentenwoningen worden gebouwd en kantoren in appartementen worden omgezet. Het andere project waar de nieuwe regels alvast gelden ligt daar vlakbij; het Ananas-project aan de Lammenschansweg waar binnenkort een groot appartementencomplex wordt gebouwd.

Leidenaars kunnen de komende zes weken een reactie geven op de voorlopige wijzigingen, daarna beslist de gemeenteraad erover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *