Tóch 3 oktober!

Auteurs: Amir Saab en Loes de Blok

[NB: Hebt u bezwaar tegen de publicatie van één van onderstaande foto’s meldt dit aan redactie@bbbockhorst.nl en wij verwijderen deze.]

Stukje geschiedenis … Door Corona kon Leidens Ontzet niet gevierd worden zoals wij het gewend waren. Kermis afgelast, cafés om 22:00 dicht of helemaal niet open. Geen taptoe, geen optocht. Plus die eindeloos neerplenzende regen die ons een toontje lager probeerde te laten zingen. Armoe troef. Wij Leidenaars moesten onszelf maar zien te vermaken.

Terwijl de Leyenaers van toen, in 1574, wel andere problemen aan hun hoofd hadden.

Stukje geschiedenis …

Magdalena-Moons-smeekt-haar-verloofde-Francisco-de-Valdez-de-bestorming-van-Leiden-een-nacht-uit-te-stellen.-Simon-Opzoomer-1845.

Weet u het nog? Magdalena Moons werd heldin van Leidens ontzet doordat zij de Spaanse bevelhebber Francisco de Valdez had overgehaald de bestorming van Leiden uit te stellen. Leiden hield vol. Het kantelpunt voor belegerd Leiden kwam toen de watergeuzen in september 1574 de dijken doorstaken, om het polderland te laten overstromen. Het water kwam zo hoog dat de Spaanse troepen zich terugtrokken. Om plaats te maken voor het éérste 3 Octoberfeest voor de naar buiten stormende Leyenaers!

Maar zou het toen op 3 October 1574 ook zoals nu geregend hebben? JazekerWel! En ook nu liep het water over de voeten op het Luchtmansplein waar ons eigen 3 oktober wijkfeest zou worden gevierd. Tijd dus voor ons plan B en wij verkasten het wijkfeest direct naar het dankzij verbindingsman Ferry beschikbare, droge en Coronabeveiligde DOCOS-tafeltennis.

Eerst snel de wijk geïnformeerd met Nieuwsbrief, site en Facebook. Waarna de bezoekers op 1,5 meter van elkaar konden plaatsnemen voor het programma. Nagenoeg ongewijzigd: spijkerbroek hangen ging helaas niet door, want er waren geen spijkerbroeken zonder gaten meer te krijgen …

Circus Miloco en zanger Maarten Witkam op film!

Buiten was het 12 graden Celsius en hield het regenen maar niet op. Binnen werden wij vermaakt met een hartverwarmende show van de jeugd van Circus Miloco. Jongleren, duivelse kunstjes met de Diabolo, acrobatie, het kon niet op. Het Open Podium werd daarna in zijn eentje bevolkt en volgezongen door musicus Maarten Witkam, Open Podium specialist. Het moet gezegd: beter dan ‘Nederlands Beste Zangers’. Zie het prachtige filmpje van Ferry Veijgen.

Zie 3 foto’s en daarna vervolg tekst.

Hoog bezoek

Tussendoor werden wij verrast door zwaargerokte leden van de 3 October Vereeniging die, langsrijdend in de Watergeusbus en op de Watergeusbakfiets, een goedkeurend kijkje kwamen nemen.

Onze wijkbewoners die niet voor niets de regen getrotseerd hadden, konden tot slot goedgehumeurd huiswaarts keren met de traditionele haring, voor deze keer zonder wittebrood. Met dank aan de 3 October Vereeniging.

Corona’s ontzet …

Ondanks dat er weinig mensen waren voor de maaltijd was het erg gezellig tijdens het eten en is er hernieuwd burencontact ontstaan.

Al met al was het een kleinere, maar niet minder gezellige bijeenkomst dan anders. Je weet het toch? Leienaars gaan doorrr!

Hopelijk kunnen wij straks niet alleen Leidens Ontzet, maar ook – en dan véél eerder – Corona’s ontzet vieren.

2 antwoorden op “Tóch 3 oktober!”

  1. Als import Leienaar heb ik niet zoveel met 3 oktober, maar ik wil hier toch wel even mijn bewondering uitspreken voor de organisatoren van deze wijkviering. De omstandigheden waren extreem ongunstig: niet alleen corona maar ook nog eens heel slecht weer, en dan toch nog een viering in elkaar zetten waar blijkbaar van is genoten: respect!

    1. Hartelijk dank Albert voor je lovende woorden. We raken sinds het wijkfeest van begin sept steeds meer op elkaar ingespeeld! Fijn als gezien wordt dat dit best een heksentoer is… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *