Opening heringerichte Van Ravelingenstraat

Ingezonden door Ferry Veijgen (voorzitter)

Op maandagmiddag 20 mei 2019 om 16:00 uur werd de nieuwe fietsstraat, waar de auto te gast is feestelijk geopend.

De officiële opening werd verricht door Martine Leewis (GroenLinks), wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Leiden.

Het bestuur van de Bewoners Belangenvereniging Bockhorst (BBB) kreeg ook de gelegenheid om een reactie te geven op de nieuwe fietsstraat.

Speech

Voorzitter Ferry Veijgen sprak de wethouder en de overige plm. 50 aanwezigen toe. Hij memoreerde dat de Van Ravelingenstraat vanaf de oprichting van de wijk in 1980 eigenlijk altijd een vrij gevaarlijke straat is geweest voor fietsers en ook voor automobilisten. Aan de huizenzijde mocht worden geparkeerd en bleef er een vrij smalle doorgang over, waar automobilisten, fietsers, bromfietsers, scooters en al het andere verkeer zich door moesten wurmen. Er zijn regelmatig gevaarlijke situaties en bijna-ongelukken ontstaan.

De nieuwe fietsstraat – waar de auto te gast is – maakt de situatie een stuk veiliger. Vandaar complimenten voor deze keuze aan de wethouder en projectleider Stefan de Kogel, die voor de realisatie verantwoordelijk is. Het project is binnen de gestelde termijn tot stand gebracht en er zijn geen kostenoverschrijdingen. Een prima resultaat.

Is deze nieuwe straat dan helemaal perfect. Neen, dat zou te mooi zijn om waar te zijn. Sommige bewoners van de Bockhorst hebben hun zorgen geuit over het gedrag van fietsers, e-bikers, speed-bikes, bromfietsen en scooters. Doordat de straat ruimer oogt rijden de tweewielers een stuk harder. Op mijn vraag aan de wethouder wat daaraan gedaan kan worden, bevestigde zij dat naast verduidelijking door grotere borden handhaving eigenlijk als enig mogelijkheid overblijft. Wij Bockhorsters gaan het gedrag nauwlettend volgen en melden dit zonodig terug aan de wethouder.

Andere punten van kritiek zijn de veel te smalle uitstapstrook van anderhalve stoeptegel naast de parkeerplaatsen, de nog steeds erg gevaarlijke bocht ter hoogte van de Van Ravelingenstraat 24, waar toch echt een heleboel groen moet worden gesnoeid om deze bocht overzichtelijk te maken. Verder heeft de stoep op de uitrit de wijk uit een erg puntige stoeprand liggen, wat een echte bandenkiller zal kunnen zijn.

Opbouwende kritiek

Met alle mitsen en maren is de herinrichting naar het oordeel van velen een verbetering voor de veiligheid van de fietsers. Maar er moet nog wel wat gedaan worden. De wethouder stelde zich open voor suggesties en opbouwende kritiek.

Verder heeft de BBB een schouw van de wijk gemaakt over de toegankelijkheid voor minder-validen. Dit zal leiden tot een fotoboek dat aan de wethouder zal worden aangeboden. Er zijn veel knelpunten, maar veel ervan zijn ook vrij eenvoudig op te lossen. De wethouder kan het fotoboek binnen enkele weken tegemoet zien.

Aramcogebouw

Ten slotte heb ik gesproken over het Aramcogebouw. Dit gebouw wordt al geruime tijd niet meer als kantoor gebruikt. Er liggen sinds kort plannen voor de transitie van dit kantoor tot woningen. Maar het idee is niet alleen een transitie, maar de projectontwikkelaar wil ook op grote schaal woningen er bij bouwen. Tot ruim over de 500 woningen. Ik heb de wethouder de zorgen over de massaliteit van dit project meegegeven.

Als kleinigheid voor de interesse die wethouder Martine Leewis voor onze wijk heeft getoond kreeg zij van de BBB enkele flesjes mee van de drank die naar onze wijk genoemd is: Bockbier. Zij moest er erg om lachen en zegde toe deze flesjes samen met haar projectteam te zullen opdrinken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *