Aaf Verkade in onze Bockhorstvijver

Auteur: Aaf Verkade, schone duikster

Bockhorstvijver gesnorkeld

Rietvoorns 7 sept 21In de Bockhorstvijver oftewel de Van Ravelingenvijver was ik onlangs: dinsdag 7 sept, toen het zulk mooi weer was. Dat was weer een spontane actie, omdat een duik in de Heeremavijver niet door ging. Ik wisselde dus van dagen.

Het valt erg moeilijk te plannen, dat veldwerk, en het kan door de raarste omstandigheden wijzigen. Ik houd jullie via de Bockhorstpagina op mijn site op de hoogte.

Fijn in elk geval dat er bewoners staan te springen šŸ˜‰, ik zie mezelf nog wel langskomen, hoor! zeker met deze mooie zwoele avonden.

Sjakie de kreeft 7 sept 21Drie foto’s, een schaats en stenen

Hierbij alvast drie unieke fotoā€™s van mijn monitoringsronde op dinsdag 7 september. Het is nu hoogseizoen om te snorkelmonitoren.

Op de eerste foto zie je rietvoorns onder de leliebladeren in de grote vijver (zoals ik het daar noem). De tweede en derde zijn in de foto benoemd.

stoeptegel 7 sept 21Ik zag er ook een schaats en flink wat stenen op de bodem: afkomstig van de vorstperiode in februari, want vorig jaar lagen ze er nog niet!
Onder een berg stenen (die op het ijs waren gegooid en toen gezonken) zat een rode Amerikaanse rivierkreeft, Sjakie. Die houdt van verstoppen onder of in harde dingen.

Mooie beschoeiing

En ze groeven altijd gangen in de zachte oevers! Maar nu die gerepareerd zijn door de gemeente (opnieuw beschoeid, heet dat), weren de houten planken de kreeften. Ik telde er nog maar 8 in de vijver, dat waren er de afgelopen jaren altijd vele tientallen per keer. Opnieuw beschoeien werkt dus.
En misschien hebben jullie ook wel meerkoeten, reigers en meeuwen die de kreeften oppeuzelen. Ik hoop het.

Als jullie kreeften liever niet in je vijver en sloot willen Ā (omdat ze alles kort en klein klauwen en ook eitjes van vissen, kikkers en salamanders oppeuzelen) is het verstandig om ook geen stenen meer op het ijs te (laten) gooien šŸ˜‰. Als die zinken, vormen ze kastelen voor de kreeften, die er maar al te graag gaan zitten broeden.

Hulp

Ik kreeg hulp van twee aardige jongens van 10-11 jaar, die door mij van de bodem verzameld plastic weggooiden in de prullenbak verderop. Het ziet er op de bodem daarom nu ook weer spic en span uit.
Sowieso is jullie water altijd Ć©Ć©n van de schoonste geweest in de stad, dus ga zo door!

2 antwoorden op “Aaf Verkade in onze Bockhorstvijver”

    1. Ja dat vind ik ook jammer, anders had ik het doorgegeven. Hopen dat ze de volgende keer een seintje kan geven Marjolein. Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *