Nieuws: Kinderboerderij Kweeklust

Interview met David Brandwijk: Beheerder dierenweides 3-2-2021

Auteur: Loes de Blok

Intro

Het heeft één jaar geduurd, maar sinds maandag 1 februari j.l. zijn de ezels gelukkig terug in kinderboerderij Kweeklust. En wel met vier ezels sterk in plaats van de vroegere twee. Het ezelshok is nu vernieuwd en de paden zijn opnieuw en mooi aangelegd. Ook is er nieuwe beplanting gekomen in park Kweeklust en een ruime honden-uitlaatstrook. De bewoners van de Bockhorst, de Lage Mors, de aanpalende flatbewoners én de bewoners van Schouwenhove maken er veel gebruik van. Reden om de welbespraakte en toegewijde beheerder van de dierenweides in Leiden een interview af te nemen over de kinderboerderij Kweeklust: David Brandwijk.

De officiële functie van David bij de Gemeente Leiden is: operationeel manager dierenweides en dieren in heel Leiden. Hierbij laat ik hem aan het woord:

“Ik heb even tijd nodig gehad om het geld bij elkaar te krijgen voor deze ingrijpende operatie in Kweeklust, maar nu is alles lekker opgefrist voor de huidige tijd. Door de Coronatijd heeft het terugplaatsen van de ezels ook vertraging opgelopen.

De ezels voorgesteld:

De ezels zijn: Corky, een gecastreerde ruin, dus een mannenezel, samen met  drie merries. Corky is geboren op 23-9-1999. Marja is geboren op 20-6-1994. Dit is onze oudste ezel. Marja heeft wel een dikke buik, maar is niet drachtig. Het is ook niet de bedoeling dat de ezels nu nakomelingen krijgen. Yvonne is in Leiden geboren op 03-04-2011 [red: de opvallend grijs/zwarte met de witte snuit]. Een Noord-Europese ezel, een ander soort dus. De andere drie zijn West-Europees. Saartje is de jongste: op 4-3-2016 geboren. Het is de bedoeling dat de ezels rouleren: mogelijk gaan ze nog eens terug naar de Merenwijk of een ander weitje.

Niet voeren!!!

David benadrukt dat de ezels absoluut niet gevoerd mogen worden. Daarom haalt hij ze af en toe weg om op dieet te zetten. Ze worden ziek van ander voer dan die van zichzelf, en hun darmstelsel kan daar niet tegen. Ze krijgen van de dierverzorgers het juiste voeder.

Ze hebben het afgelopen jaar op de dijk gestaan bij het Joppe, en later in de kinderboerderij van de Merenwijk. Er is eigenlijk een overschot aan ezels dus wij fokken geen ezeltjes meer.

Ezels kunnen, als ze niet slecht gevoerd worden, makkelijk 30 jaar worden! Dat heb je als bezoeker dus in eigen hand: niet voeren! Anders worden ze te dik en worden ook hun benen slecht.

Eén tot twee keer per dag komen de dierverzorgers. Ze maken de verblijven schoon, monitoren de dieren of ze nog gezond zijn, geen wondjes hebben en dergelijke en dan krijgen ze hun eten. Elke dag, ook in het weekend.

Vrijwilligers gezocht

We willen graag dat er een groepje vrijwilligers komt die de dieren op locatie verzorgt. Als dat heel goed loopt kunnen de vrijwilligers bijvoorbeeld op woensdagmiddag de weide van de geiten en schapen opendoen en kunnen kinderen de dieren aaien. Maar dan moet ik een serieuze groep vrijwilligers hebben. Minimaal een groepje van 10 vrijwilligers. Zodat de dieren kunnen wennen aan de vrijwilligers. Een goede harde kern van vrijwilligers die allerlei leuke dingen kunnen doen. En elkaar kunnen aflossen bij ziekte of vakantie. Er kan zelfs geholpen worden met schapen scheren of verzin zelf een andere leuke activiteit! Een taakomschrijving kunt u opvragen bij mailto: redactie@bbbockhorst.nl die deze actie tijdelijk gaat coördineren vanuit de Bockhorst en de Lage Mors. Ouders of andere vrijwilligers: sla uw slag, en meld u aan! De kinderboerderij is van de bewoners… In de Stevenshof heb ik nu ook een hele leuke vaste groep! Loopt als een raket.

Konijnenhok

Het konijnenhok is tegen kerst door de storm omver geblazen. De konijnen zitten nu in de Merenwijk. Tot nu toe is het nog niet gelukt iemand te vinden die een nieuw konijnenhok kan timmeren. Ik verwacht dat er in de zomer weer een nieuwe komt. Alles is ook duur en we hopen dat de komende vrijwilligers ook een crowdfunding-actie kunnen opzetten voor dit en andere projecten. Basis financiën krijgen we van de Gemeente Leiden. Maar voor extra moet er echt in de buidel getast worden en gezocht worden.

Vogelgriep

Er is nog steeds vogelgriep. De kippen, kalkoenen en pauwen zitten dan ook in het Leidse Hout opgehokt. Er is pas geleden weer een uitbraak geweest in Brabant bij een kalkoenenbedrijf, dus we zitten nog steeds in quarantaine met deze dieren. Zodra het weer mag, komen ze als een raket weer terug. Ze zitten allemaal goed in de veren. Ik wil ook geen grote bezetting meer van vogels, zodat als ze opgehokt moeten worden ze nog genoeg leefruimte hebben. Wij letten heel goed op het dierenwelzijn van de dieren”, aldus de passievolle David Brandwijk.

Met dank ook aan Marco Versluis, wijkregisseur Gemeente Leiden.

4 antwoorden op “Nieuws: Kinderboerderij Kweeklust”

  1. Ik ontvang graag een app groep als die er is ik heb vanmiddag kennis gemaakt met hen en godfried

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *