Presentatieavond Leidse Ring Noord

Auteur: Sietse de Boer

Op woensdagavond 7 oktober was er een presentatie van de Leidse Ring Noord hoe het kruispunt  Plesmanlaan/Vondellaan/Darwinweg er nu gaat uitzien. Vanwege de Corona maatregels was er gekozen voor een videopresentatie via Teams. Na afloop konden er vragen worden gesteld aan Sylvia van Oevelen – omgevingsmanager Plesmanlaan, gemeente Leiden; Joost Klimbie – verkeerskundige, gemeente Leiden; Jeroen Mensink – architect, JAM* architecten; Reinier van Trigt – omgevingsmanager Plesmanlaan, Antea Group.

Vanuit de wijk waren Anne Sytske Keijser en ik aanwezig. Na een voorstelronde door de presentatoren werd er ingegaan op het project. Omdat er voor een andere opzet is gekozen hoe men het kruispunt wil gaan maken. In eerste instantie was ervoor gekozen dat de Plesmanlaan verdiept zou gaan komen te liggen met daarboven een bovenliggende kruising. Waarbij het fietsverkeer dan ook bovenlangs zou gaan.

Andere opzet
Door nu voor een andere opzet te kiezen, komt de Plesmanlaan niet verdiept te liggen, maar wordt er een gelijkvloerse kruising gecreëerd met zowel de Vondellaan als de Darwinweg. Al het fietsverkeer wordt nu via brede tunnels onder deze wegen geleid. Om tot een goede kruising te komen wordt het fietspad Darwinweg welke nu langs het Pesthuis loopt richting rotonde Hogeschool langs Naturalis aangelegd. Tevens wordt nu ook de rotonde bij de Hogeschool ontlast zodat het verkeer beter doorstroomt. Voor wat betreft de Vondellaan wordt er door de gemeente een stuk grond van het Motorhuis aangekocht zodat dit een betere aansluiting geeft met de kruising.

Diversiteit groen
De nu nog aanwezige benzinepomp gaat verdwijnen en in plaats hiervan wordt er een stuk groen met water aangelegd. Het geheel wordt met een diversiteit van groen en bomen beplant.
Tevens is ook gemeld dat de nu nog aanwezige parkeerplaats bij Naturalis wordt getransformeerd naar een groen ogend park. Dit pas nadat er een ondergrondse parkeergarage is gerealiseerd.

Het geheel ziet er volgens mij goed uit al waren er toch nog een aantal vragen over de veiligheid van al het fietsverkeer, bodemsanering op de plek van het tankstation, bushaltes en het verkeersaanbod.
Voor wat betreft het verkeersaanbod was ik geïnteresseerd in hoe er gerekend is met aantallen etc.
Het verkeersaanbod waarmee gerekend is, is ook van invloed rondom onze wijk.
Zie ook het pdf verslag en de pdf presentatie van deze avond. 20201007 presentatie LRN Plesmanlaan informatiebijeenkomst 7-10-2020 

09C 2020-10-07 Verslag informatieavond LRN

De presentatie van Jeroen Mensink kan opgevraagd worden bij stdeboer@bbbockhorst.nl omdat deze te groot is voor de site.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *