LEAD-02

Impressie RED

Auteur: Amir Saab, secretaris

Voor ons, bewoners van de wijk Bockhorst, is het interessant om het verloop te volgen van de vergelijkbare belangenstrijd tussen de gemeente (hoogbouwplannen) en de nabijgelegen buurten (leefbaarheid) elders in Leiden.

In beroep

In juni 2021 heeft de Wijkvereniging Groenoord-Noord beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State om de bouw van 580 woningen aan de Willem de Zwijgerlaan te voorkomen. Het gaat om drie woontorens van het project LEAD, waarvan de hoogste 115 meter wordt. Dat wordt dan meteen ook het hoogste gebouw van Leiden. Zie BBB *Klik*.

Voorzitter Hein Dijkerman van de wijkvereniging bevestigt de stap naar de Raad van State, nadat er vanuit de buurt eerder al over werd gesproken. “Wij vinden dat het project in strijd is met het Wijk Ontwikkelingsplan Leiden Noord”, zegt hij. Het gaat de bewoners om het grote volume en de hoogte van de torens, de toename van verkeer en de afname van de leefbaarheid in de wijk, bijvoorbeeld voor spelende kinderen. Zie Sleutelstad *Klik*.

Behandeling Raad van State

Nadat het onderzoek naar Project LEAD door de Raad van State op 2 mei 2022 was gesloten, werd uiterlijk medio juni de uitspraak verwacht. Na 1,5 maand stilte heeft de Raad van State recentelijk besloten het onderzoek te heropenen.

Tijdens het onderzoek bleek dat de gemeente de mogelijkheid van betaald parkeren achter de hand wil houdenom betaald parkeren in de Merenwijk in te voeren voor het geval de toekomstige bewoners van LEAD ervoor kiezen hun auto daar gratis te stallen. De gemeente was bovendien eerder in de gelegenheid gesteld nieuwe stukken in te brengen in het onderzoek. Gemeentelijke rapporten over mogelijke luchtvervuiling en een ondergrondse aardgasleiding bleken te ontbreken. Die moesten worden nagezonden en ook aan buurtbewoners worden gestuurd, zodat zij erop konden reageren.

Voort te zetten behandeling

De buurtbewoners die in beroep zijn gegaan hadden echter onvoldoende tijd gekregen om daarop te reageren. Vanuit het oogpunt van een goede procesorde en het verdedigingsbeginsel worden zij nu alsnog in de gelegenheid gesteld om vóór 1 oktober 2022 hun mening te geven over de door de Gemeente nieuw ingebrachte stukken. Ook zal er een extra rechtszitting worden gepland bij de Raad van State. Zie Leiden-Noord *Klik*.

Wordt vervolgd.

2 antwoorden op “LEAD-02”

 1. Knap hoor, hoe de bewoners volhouden. Maar ik heb er een hard hoofd in. Je moet trouwens wel erg wanhopig zijn om in zo’n hoge toren te trekken. Lijkt me doodeng.

  1. Hallo M. v.d. Kroef,
   Klopt: knap volhouden! Onze WijkWerkGroep met secretaris Amir, blijven ook stug doorvechten.
   Idd geef mij maar laagbouw met tuintje: maar dat is persoonlijk. Ik ken mensen die zweren bij het uitzicht in hoogbouw.
   Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *