Boterhammen in het gras

Auteur: Dr. Oetker

Ratten in de wijk?

Recent postte een wijkbewoonster een alarmerende foto op de Facebook-pagina van de wijk. Op de hoek van de Basson- en de Pieter van der Aastraat lagen een aantal witte en bruine boterhammen zonder beleg in het gras. Er ontstak een discussie die ook nog eens onthulde dat er iemand open blikjes kattenvoer neerlegt, waar andere dieren zich weer aan kunnen bezeren. Algemene teneur was: niet doen, dat trekt de verkeerde dieren aan, voor de doelgroep (eendjes?) is brood helemaal niet goed. De beheerder van de groep diepte ook nog eens een relevant bericht uit het Leidsch Dagblad van februari 2020 op: “Vogels voeren wordt in een groot deel van Leiden verboden. [..]

“Overtreders krijgen eerst een officiële waarschuwing, maar bij een tweede vergrijp volgt een boete van 140 euro.” Een groot deel van Leiden betekent helaas niet de Bockhorst, al kun je je afvragen of de gevonden boterhammen vallen onder vogels voeren of zwerfafval resp. illegale dumping van huishoudelijk afval. Grootste zorg blijkt wel: “dat voer trekt ook ongewenste dieren zoals ratten en meeuwen.”

Ziektes

Die discussie is niet nieuw. Al in 1983 was er sprake van ratten rond de flats van de Jan Luykenlaan en de Cruquiuslaan. Zelf heb ik ze in de 42 jaar dat ik hier woon maar een enkele keer gezien, wegschietend voor mijn koplampen. Persoonlijk heb ik niets tegen ze, ik heb ook met veel plezier Ratten van Maarten ’t Hart (1973) gelezen, maar ze staan in een kwade reuk omdat ze al knagend naar voedsel zoeken en nesten bouwen. En vanwege door hen verspreide ziektes: “Je kan besmet worden met: Salmonella, E-coli, Ziekte van Weil, Hantavirus, Turlaremie, Rattenbeetkoorts en de Pest.”  Alle reden dus om ze niet aan te moedigen zich in de wijk te vestigen.

Actie gemeente

In 1983 startte de gemeente een actie onder het motto GEEN VOER – GEEN RATTEN. De gemeente zou kastjes ophangen met vergiftigd voer erin, van de bewoners van de flats (en de aangrenzende wijk) werd verwacht:

  1. Geen etensresten weggooien vanaf balkon en galerij
  2. geen tafellakens buiten uitschudden
  3. geen vogels voeren, ze laten het toch liggen
  4. geen eenden voeren, ze kunnen niet meer lopen van de dikte
  5. geen dieren op de kinderboerderij voeren, de beesten worden er ziek van.

Als dat niet zou helpen, zou de gemeente op advies van de GG en GD de bosjes rond de flats weghalen en vervangen door gras. Met mogelijk een verhoging van de bijdrage voor de glasverzekering door voetballen dichter bij de flats!
Ik heb er verder nooit meer iets over gehoord, maar het kan geen kwaad om er nog eens aan te herinneren dat voedsel buiten zetten vervelende gevolgen kan hebben. De webredactie stelde al voor om een aantal borden bij de ingangen van de wijk te plaatsen met een waarschuwing tegen voer verstrekken. Daarvoor werd een oude illustratie uit de Bockepraat* van stal gehaald en aangepast:

Maar of dát nou zo’n goed idee is? Er is al een officieel bord dat waarschuwt tegen onnodig voeren (zie boven). Misschien moeten we dat bij de gemeente aanvragen en er nog een meer officieel ogend onderbord bij plaatsen, dus zoiets als: En anders maar zelf op rattenjacht!

NB reactie: Wijkbewoner Victor Kersing haalt de boterhammen regelmatig netjes weg en doet deze in zijn bruine bak. Hulde en dank namens het Bestuur en de wijkbewoners!

*Bockepraat 1983-6, p. 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *